2009-04-01

BRUSSEL - Welk effect heeft een oorlog op reporters die zich week na week in gevarenzones begeven ? Hoe kunnen journalisten zich het best gedragen in interviews met slachtoffers? Hoe kun je voorkomen dat slachtoffers nog meer beschadigd worden? Wat met de brandweer- en politiemensen die met gruwelijke taferelen worden geconfronteerd? Hoe bescherm je jezelf als hulpverlener? Trauma in de frontlijn belicht wat bestaat aan hulp en in hoever wordt ze voor die bepaalde beroepsgroepen ook efficiënt toegepast ? Auteur: Denise Van den Broeck Uitgeverij: Garant.

Slachtoffers, hulpverleners, ontwikkelingshelpers, journalisten,… vinden mekaar op plaatsen waar hevige confrontaties plaatshebben: oorlogen, rampen, ongevallen en demonstraties. Sommigen staan de slachtoffers bij, anderen leiden de hulp in goede banen, de journalisten maken hun verslag en de therapeuten beginnen aan de lange weg om slachtoffers te helpen ‘vergeten’ wat er gebeurde. Nadien keert iedereen weer terug tot de dagelijkse ratrace.

Maar wie helpt de hulpverleners, de journalisten ? In beroepen waar het stoer staat om zonder verpinken de gruwelijkste dingen te doorstaan, is er geen plaats voor medeleven of flauwdoenerij.

Welk effect heeft een oorlog op reporters die zich week na week in gevarenzones begeven ? Hoe kijkt een cameraman aan tegen de trieste rij van weekendongevallen die hij voor een zender gaat filmen? Hoe kunnen journalisten zich het best gedragen in interviews met slachtoffers ? Hoe kun je voorkomen dat slachtoffers nog meer beschadigd worden? Wat met de brandweer- en politiemensen die met gruwelijke taferelen worden geconfronteerd? Hoe bescherm je jezelf als hulpverlener?

Trauma in de frontlijn laat een heel ander, maar wel veel realistischer beeld zien van deze supermannen en –vrouwen. Wat bestaat er momenteel aan hulp en in hoever wordt ze voor die bepaalde beroepsgroepen ook efficiënt toegepast ?
Wat kan er nog verbeteren en hoe kan men zichzelf en zijn collega’s beschermen tegen zware en blijvende schade? En wat met de ethische kant van de zaak: hoe omgaan met slachtoffers?

Denise Van den Broeck is freelance journalist en schrijft vooral over maatschappelijke thema’s. Zij is de Belgische coördinator van het Dart Center for Journalism and Trauma, een wereldwijde organisatie die journalisten helpt die gewerkt hebben in dramatische omstandigheden.

Uitgeverij Garant, ISBN 978-90-441-2303-6, prijs 19,5 euro