2012-03-09

BRUSSEL - Op 8 maart werd het project Mediawijsheid en Armoede op gang geschoten door het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen. Dat gebeurde met een eerste Overlegplatform Media en Armoede met daarin een geanimeerd debat.

Geertje De Ceuleneer (cel diversiteit VRT), Tom Naegels (ombudsman De Standaard), Jos Geysels (voorzitter Decenniumdoelen) en Swa Schyvens (ervaringsdeskundige en stafmedewerker bij het Vlaams Netwerk) gaven hun kijk op beeldvorming van armoede en mensen die in armoede leven.

"Armen hebben geen geld, maar wel een gsm." "Waarom kunnen ze niet gaan werken zoals iedereen?" "Armen volgen hun kinderen niet op school", … Er heersen heel wat clichés over mensen in armoede. In de brede samenleving én in de media. Tegelijk proberen heel wat journalisten en media om armoede en mensen die in armoede leven net in beeld te brengen zonder terug te grijpen naar aloude clichés. Dat hun bril vaak eerder middenklassegericht is, valt wellicht nooit helemaal te vermijden. Maar ze kunnen wel proberen om naar het verhaal van mensen in armoede zelf te luisteren en dat bredere verhaal te duiden.

De armoedeorganisaties staken de hand ook in eigen boezem. Media moeten nieuws maken, werken aan een hoog tempo en moeten complexe onderwerpen soms heel kort samenvatten. Wetmatigheden waar mensen in armoede en hun organisaties zich bewust van moeten zijn. Die organisaties moeten een mediastrategie uitbouwen en zelf de media bespelen, samen met mensen in armoede.

Het Overlegplatform was het startschot van het Project Mediawijsheid en Armoede. Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen trekt dit project in opdracht van Vlaams minister van Armoedebestrijding én Media Ingrid Lieten. Naast overleg, dat de komende maanden verdergezet wordt, omvat het project nog drie andere grote luiken:

• Workshops voor mediaprofessionals
Workshops voor journalisten en pogrammamakers waarbij knelpunten in de beeldvorming rond armoede blootgelegd worden, op basis van goede en minder goede voorbeelden. Op basis van de verschillende workshops willen armoedeorganisaties en media-actoren tot concrete wederzijdse afspraken komen.

• Mediatraining voor mensen in armoede
Mediatraining waarbij ervaringsdeskundigen in de armoede opgeleid worden over hoe om te gaan met media. Hoe breng ik mijn verhaal zonder mezelf of mijn omgeving schade toe te brengen? Hoe kan ik mijn vereniging in de pers krijgen? Hoe bereid ik een interview/media-optreden voor?

• Expertendatabank
Het is de bedoeling om de Expertendatabank (waar nu experten over uiteenlopende thema’s uit kansengroepen deel van uit maken) uit te breiden met mensen in armoede. Nu bestaat de databank uit vrouwen, mensen van buitenlandse afkomst, mensen met een functiebeperking en transgenderpersonen.