2014-06-13

Wat betekent diversiteit vandaag voor de Vlaamse krantenjournalist? Uit 16 interviews uitgevoerd door het Steunpunt Media blijkt er geen eenduidige visie te zijn over wat diversiteit inhoudt. Wel zetten journalisten zich af tegen de ‘politiek correcte’ visie op diversiteit: ze willen geen zogenaamde ‘excuustruzen’ opvoeren die enkel het nieuws halen omwille van hun divers profiel.

 

Staat diversiteit dan wel op de agenda van de journalist? Journalisten hebben verdeelde meningen of divers berichten al dan niet tot hun takenpakket behoort. Een deel van de journalisten vindt duidelijk van wel, en probeert bewust divers te berichten door bijvoorbeeld telkens op zoek te gaan naar een vrouwelijke expert voor hun nieuwsverhaal. Een andere groep zegt volmondig neen en is van oordeel dat de manier waarop feiten als nieuws worden geselecteerd niet combineerbaar is met het expliciet op zoek gaan naar vrouwen of etnisch-culturele minderheden ter variëring van de bronnen.

Het nastreven van diversiteit is volgens de geïnterviewde journalisten zeker niet eenvoudig: vrouwen en etnisch-culturele minderheden zijn minder aanwezig als expert in de samenleving. Daarnaast maakt tijdsdruk dat journalisten vaak naar dezelfde bronnen teruggrijpen. Journalisten ondervinden problemen om met hun profiel, veelal de blanke middenklasse, etnisch-culturele minderheden te bereiken. Ook blijken vrouwen volgens sommige journalisten terughoudender te zijn om in het nieuws te komen.

Diversiteit op de werkvloer
Een meer divers beroepsprofiel van de journalist kan een mogelijke oplossing bieden. Eén van de vrouwelijke journalisten gaf bijvoorbeeld aan dat vrouwen in vergelijking met 20 jaar geleden vandaag meer aandacht in het nieuws krijgen net doordat er meer vrouwen op de redactie werken. Eenzelfde redenering wordt gemaakt voor etnisch-culturele minderheden. Zo zien de meeste journalisten een groter aandeel journalisten met een etnisch-culturele minderheidsachtergrond als de oplossing om gemakkelijker etnisch-culturele minderheden in het nieuws te betrekken. Immers, vandaag blijkt één van de grootste struikelblokken om etnisch-culturele minderheden in het nieuws te brengen, ze te kennen en ze dus te kunnen bereiken.

Naar een hernieuwde consensus binnen redacties
Onderzoekster Hanne Vandenberghe concludeert: “Uit de interviews blijkt er geen eenduidige visie over diversiteit te zijn. Wel zetten journalisten zich af tegen de zogenaamde ‘politieke correcte’ standpunt op diversiteit. Ze geven aan dat ze hun lezers niet willen bedriegen door bijvoorbeeld bewust de etnisch-culturele afkomst van criminelen te verzwijgen. Daarnaast willen journalisten geen ‘excuustruzen’ in het nieuws brengen, dit zijn personen die enkel en alleen omwille van hun divers profiel in de nieuwsverhalen terecht komen. Uit de interviews blijkt er dan ook een behoefte te zijn naar een hernieuwde consensus over wat diversiteit inhoudt op redactioneel niveau zodat de individuele journalist weet hoe hij/zij met diversiteit kan omgaan.” 

U kan hier hier het rapport downloaden. 

(Bron: Steunpunt Media)