2014-06-26

Verschillende studenten die dit jaar onze postgraduate opleiding Internationale Researchjournalistiek volgden, kregen via het Beyond Your World-programma van Thomas More Mechelen de kans om een journalistieke reis naar het buitenland te houden. Vier studenten konden de kennis die ze opdeden tijdens de opleiding in de praktijk inzetten, en wel in Rwanda, Tanzania, Oeganda en Brazilië. Hieronder een greep uit de reportages die ze daar maakten.

Anneleen Ophoff - Rwanda

Politiek van Nationale Eenheid duwt etnieën in Rwanda in een donkere vergeetput

Het regende beschuldigingen en verwijten tijdens de 20ste herdenking van de Rwandese genocide, die de wereld in 1994 met verstomming sloeg. President Kagame wees België erop dat zij als koloniale machthebber de Hutu en Tutsi-verschillen voor het eerst als basis legde van een etnisch kastensysteem. Dat België jarenlang de Tutsi-elite aan de macht hield om ze daarna door een regering van de Hutu-meerderheid te veranderen. Belgisch buitenlandminister Didier Reynders luisterde en keek ernaar... (lees verder)

Twintig in Rwanda: Een leven na het jaar waarin het land stierf

‘Mijn hele familie werd tijdens de volkerenmoord van `94 uitgemoord, meer dan 200 personen. Moeder, vader, tantes, nonkels, grootouders, broers, zussen: allen vielen ze dood neer door een zwaaiende machete of een ander bot werktuig. Ze werden vermoord door hun buren en vrienden, met wie ze de dag ervoor nog een praatje maakten of eten deelden’... (lees verder)


Lisa Develtere - Tanzania

Tanzaniet

De enige plaats ter wereld waar de blauw-paarse edelsteen tanzaniet gevonden wordt, is in de Mereraniheuvels in Noord-Tanzania. Het gaat om een gebied van amper vier vierkante kilometer. Geologen schatten de kans dat in de toekomst elders op de wereld tanzaniet gevonden wordt kleiner dan 1 op een miljoen. Bovendien gaan wetenschappers er van uit dat als tanzaniet aan het huidige tempo verder ontgonnen wordt, de voorraad binnen 25 tot 30 jaar uitgeput zal zijn... (lees verder)

Chumbe Island: "Ecologisch en sociaal verantwoord toerisme is de toekomst."

Milieueducatie en -conservatie laten financieren door toerisme. Het privaat uitgebate eiland en zeereservaat Chumbe bij Zanzibar bewijst dat het mogelijk is. (Lees verder)


Marijn Sillis - Oeganda

Terug naar Bubukwanga

Juli, 2013. In het oosten van Congo hanteren zowel regeringstroepen als rebellen te enthousiast hun wreedaardige wapens. Binnen een paar dagen wordt het west-Oegandese dorpje Bubukwanga overstelpt door 65.000 ontredderde vluchtelingen. Heel even volgt de wereldpers. Waarna het opnieuw stil wordt. (lees verder)

“Zonder bomen is de Parel in levensgevaar”

Fort Portal, Oeganda. In een hotelletje klaagt een Nederlandse dat er veel te weinig bomen zijn. De gids van de lokale Botanical Garden bevestigt dat de inheemse soorten aan de lopende band gekapt worden, in de plaatselijke universiteit plant een Ier 7000 nieuwe stronkjes aan. Moet er nog bos zijn in de Parel van Afrika? (lees verder)


Kirsten Noben - Brazilië

Brazilië, maar ook een beetje Europa : Rio Grande do Sul, het buitenbeentje in een tropisch land.

Rio Grande do Sul en zijn inwoners, ook wel de gauchos genoemd, zijn misschien wel de buitenbeentjes van Brazilië. Neen, hier geen stereotype taferelen zoals strand, samba en zon maar groene bergen, regen en tragische tango.

Maracanã is niet meer voor de gewone Braziliaan

73 is hij al, Manoel Bigode oftewel “de snor”. Maar de leeftijd toont niet. Manoel, zoon van Portugese immigranten. Manoel beschouwt zichzelf een beetje als een lokale legende, en dat is hij ook. Hij kent de meeste mensen van de lokale bars en komt hier en daar een oude kennis tegen. Hij woonde de beruchte finale bij van 1950, die Brazilië toen verloor van Uruguay met 2-0. Dit wordt ook wel de Maracanaço genoemd en zadelde het land op met een enorm trauma dat 64 jaar later nog de harten beroert.

Alle artikels verschenen eerder op www.joinmagazine.be.