FPD STEUN ONS
 
Printervriendelijke versie

RSS

 (Laatste update: 12/09/2013)

RSS: op de hoogte van het nieuwste nieuws

RSS. RSS-feed. RSS-kanaal. Nee, het gaat hier niet om de schrijfwijze volgens de nieuwe spelling van samenstellingen met een afkorting. Maar wel om de afkorting an sich. RSS, voluit Really Simple Syndication, Rich Site Summary of RDF Site Summary, is de nieuwe manier om via het internet makkelijk en snel op de hoogte te blijven van recente nieuwtjes op je favoriete websites.

RSS in plain English 

Eenvoudig en snel

Het RSS-principe is eenvoudig. Elke site die zogeheten RSS-feeds of RSS-kanalen bevat, kan zijn gebruikers meerdere keren per dag updaten over de laatste inhoudelijke veranderingen. Die worden meegedeeld in een kort bericht dat ook een link naar de site in kwestie bevat. Of een site RSS aanbiedt, blijkt (meestal) uit de aan- of afwezigheid van een blauw of oranje rechthoekig icoontje met daarin de witte afkorting RSS, XML of RDF.

Je kunt RSS-berichten op twee manieren ontvangen. Ofwel installeer je een zogenaamde desktop RSS-lezer op je computer, ofwel maak je gebruik van een webgebaseerde RSS-reader.

Bepaalde desktop lezers zoals NetNewsWire (Mac), Awasu (Windows) en Bottomfeeder (Windows, Mac, Unix, Linus) zijn gratis downloadbaar via het net. Voor  andere, zoals Newzcrawler, moet je betalen. Recente versies van browsers zoals Firefox, Opera en Netscape beschikken over een ingebouwde RSS-voorziening.

Een andere optie is de RSS te laten aankomen op een daartoe geëigende website zoals Bloglines of MyRssAlerts. Het enige wat je moet doen, is je (gratis) registreren. Daarna kun je je persoonlijke verzameling RSS-feeds aanleggen, door hun XML URL – hun adres - in te voeren. Dat adres vind je door een klik op het RSS-icoontje van je favoriete site. Elke volgende keer dat je je aanmeldt, staan de RSS-berichten met nieuwe info over die site voor je klaar.

Maak je gebruik van een webgebaseerde reader, dan kun je je RSS-feeds van op iedere computer raadplegen. Bij de gedownloade versie worden de updates ontvangen door je hoofdcomputer.

Onmisbare journalistieke tool

Terwijl Europa langzaam zijn weg vindt in het aanbieden van RSS, is de praktijk bij de Amerikaanse nieuwsmedia al stevig ingeburgerd. Zo bieden de New York Times en de Washington Post hun lezers maar liefst honderd tot hondervijftig verschillende feeds aan, gaande van thema's als internationaal nieuws, sport en kunst over mode tot info over culinaire zaken en tuinieren.

Voor journalisten is RSS een onmisbare tool. RSS'en bespaart de journalist een hoop tijd doordat hij snel en gericht tewerk kan gaan in zijn zoektocht naar recente informatie in zijn onderzoeksdomein. RSS'n maakt het mogelijk jezelf constant te 'updaten' over  gebeurtenissen en onderwerpen, wat je taak als nieuwsmaker alleen maar ten goede komt.

Enkele nuttige links

Windows

Mac OS X

Online

 
""