FPD STEUN ONS
 
Printervriendelijke versie

Thomas More Mechelen, Fontys Hogeschool, Journalismfund.eu

Postgraduaat Internationale Researchjournalistiek

Volg het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek en word een entrepreneurial journalist die klaar is voor morgen.

Als onderzoeksjournalist kom je er niet meer zonder een internationale blik, een minimum aan digitale know-how, en een dosis ondernemerschap. Daarom bieden Journalismfund.eu, het Fonds Pascal Decroos, Thomas More Mechelen en Fontys Hogeschool je een uniek postgraduaat aan, aangepast aan de journalistieke noden van vandaag en morgen. 

De opleiding Internationale Researchjournalistiek richt zich specifiek op die drie domeinen van de moderne onderzoeksjournalistiek.

Tijdens gastcolleges van jonge freelancers en ervaren experts leren studenten gebruik maken van de meest innovatieve methoden in de onderzoeksjournalistiek. Boor via de wet openbaarheid van bestuur als eerste een nieuw arsenaal aan documenten aan. Zoek bronnen en getuigen via sociale netwerken. En welk verhaal vertelt die schatkist aan data die je online vond?

De opleiding legt het accent nadrukkelijk op het bijbrengen van journalistieke onderzoeksvaardigheden. Vaardigheden die dus niet mediaspecifiek zijn, maar transmediaal inzetbaar. Voor een ondernemende journalist gaat het immers niet om de drager, maar des te meer om de content.

Cross-border

Vanaf het academiejaar 2016-2017 is er een evenknie van de opleiding aan de Fontys Hogeschool in Nederland. Onder begeleiding werken de studenten uit beide opleidingen samen aan een eigen, grensoverschrijdend onderzoeksproject, waarbij ze al doende leren hoe ze een cross-border onderzoek moeten opzetten en van a tot z uitwerken. Het onderzoek wordt uitgevoerd in Vlaams-Nederlandse teams en kijkt specifiek naar onderwerpen met een grensoverschrijdend karakter. De afgelopen twee jaar namen Tom Cochez van Apache.be en onderzoeksjournalist en docent Luuk Sengers de begeleiding van die onderzoeken voor hun rekening.

Vind hier welke onderzoeksprojecten (en andere artikels) van studenten in het verleden gepubliceerd werden.

Lesgevers

Op de lijst van gastdocenten in Mechelen stonden in het verleden onder vele anderen zoekspecialist Henk van Ess, onderzoeksjournaliste Maxie Eckert (De Standaard), visualisator Yordi Dam (LocalFocus), datajournaliste Winny de Jong, freelance buitenlandverslaggever Annabell Van den Berghe, WOB-experts Brenno de Winter en Christoph Meeussen, VRT-correspondenten Jens Franssen en Peter Verlinden, etc. Op dit moment wordt het concrete programma voor komend academiejaar nog samengesteld. Het Nederlandse programma zal er minstens even scherp uitzien.

Voor wie?

De opleiding richt zich in de eerste plaats tot iedereen met een masterdiploma. Daarnaast kunnen bachelors in de journalistiek en werkende journalisten zich inschrijven. Ook andere kandidaten kunnen zich aanbieden voor een motiveringsgesprek. Voor Vlaanderen: ben je jonger dan 26 jaar, dan word je beschouwd als student en blijf je het recht op kindergeld behouden.

Waar en wanneer?

De opleiding volgt de academische kalender in Vlaanderen en Nederland. De colleges vinden altijd plaats op dinsdag- en donderdagavond van 19 tot 22 uur; in Vlaanderen in Mechelen (Thomas More Hogeschool), in Nederland in Utrecht en Tilburg.

Inschrijven en prijs

Zowel in Vlaanderen als in Nederland worden telkens maximaal 25 kandidaten toegelaten. Als je geïnteresseerd bent, stuur je een motivering en cv naar (voor Vlaanderen) lisa.may@journalismfund.eu (tel. +32 2 705 59 19) of (voor Nederland) info@luuksengers.nl.

Als je kandidatuur aanvaard is, kan je je officieel inschrijven. Inschrijven kan in principe tot eind september, maar hou er rekening mee dat er maximaal 25 mensen toegelaten worden.

De opleiding kost €1400.

Mensen die de opleiding in Vlaanderen volgen, krijgen na het succesvol afronden van hun studie een officieel getuigschrift voor 30 studiepunten van Thomas More Mechelen.

 
""