FPD STEUN ONS
 
Printervriendelijke versie

Doelstelling van de werkbeurzen Stichting Filip Decock

Filip Decock en de Stichting Filip Decock

Toen historicus en VRT-radiojournalist Filip Decock in 1988 op jonge leeftijd (33 jaar) overleed aan de gevolgen van MS, werd in Deinze de vzw Stichting Filip Decock opgericht die met een tweejaarlijkse persprijs een vernieuwende journalistieke bijdrage over de Derde Wereld bekroont. In samenwerking met het stadsbestuur werd in het verleden ook een aanmoedigingsprijs van de stad Deinze uitgereikt. Voor de editie 2012 werd de hoofdprijs samengevoegd met de Noord-Zuidpersprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Wegens de verkiezingen en de Vlaamse formatie kon dit jaar geen verlenging van de samenwerking rond de Noord-Zuidpersprijs worden bekomen.

De klassieke wedstrijd wordt om die reden vervangen door twee werkbeurzen, waarvoor wordt samengewerkt met het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. Beide organisaties delen de passie voor diepgravende journalistiek. De organisatie van de werkbeurzen Stichting Filip Decock, de beoordeling van de kandidaturen en de selectie van winnaars blijven volledig in handen van de Stichting Filip Decock, maar voor de communicatie en handling doet ze een beroep op het grote netwerk en de expertise van het Fonds Pascal Decroos.

Voor wie en wanneer?

De Stichting wil kwaliteitsvolle journalistiek rond de Derde Wereld bevorderen. De oproep gaat uit naar jonge en ervaren journalisten die zich kunnen profileren op een thema rond de Derde Wereld en loopt van 1 september tot 15 oktober 2014.

Ter aanmoediging van startende journalisten financieren de Stichting Filip Decock en de stad Deinze elk de helft van een werkbeurs ter waarde van €1.500. Een tweede werkbeurs van €3.000, integraal gefinancierd door de Stichting Filip Decock, wordt gereserveerd voor een senior journalist (minstens 2 jaar ervaring). De twee laureaten verbinden er zich toe om dit jaar hun opdracht aan te vangen. In het voorjaar 2015 (wellicht op 7 mei) zullen ze in Deinze, tijdens een infoavond voor een ruim publiek, de resultaten van hun journalistiek werk toelichten.

Hoe dien ik een aanvraag in?

Een aanvraag indienen voor een werkbeurs Stichting Filip Decock kan via het aanvraagformulier van het Fonds Pascal Decroos. Bij 'Type werkbeurs' vink je 'werkbeurs Stichting Filip Decock' aan. Aanvragen voor een werkbeurs Stichting Filip Decock kunnen geldig ingediend worden tussen 1 september en 15 oktober 2014.

 
""