BRUSSEL - De nieuwe reeks van Vranckx & de nomaden is in volle gang. In vijf korte documentaires tonen jonge freelancejournalisten de wereld door hun ogen. De documentaires kwamen tot stand met steun van Fonds Pascal Decroos
- 08/04/2023 De zonen van Abraham
Drie vrienden met een verschillende religieuze achtergrond reizen naar Jeruzalem. Alexandro Yaramis is een Assyrische christen, Jonathan Atzmon is joods, en Idries Bensbaho is moslim. Ze reizen samen naar Jeruzalem maar af en toe scheiden hun wegen en gaan ze apart op ontdekking. Ze willen erachter komen wat ze gemeen hebben en wat hen verdeelt, maar al snel botsen ze op de realiteit van het conflict.
De rotskerken van Lalibela in het noorden van Ethiopië zijn werelderfgoed. Maar tijdens de burgeroorlog werd het dorp bezet door burgermilities van het Tigray-leger (TPLF) die streden tegen het regeringsleger. De soldaten lieten Lalibela achter als een spookdorp. Nomade Laura Zuallaert gaat kijken hoe het leven er nu is.
In 2018 wordt de 21-jarige Eunice Osayande vermoord in de straten van Brussel. De Nigeriaanse werd naar België gesmokkeld, met de valse belofte dat ze hier kapster mocht worden. Uiteindelijk wordt ze in de prostitutie gedwongen en moet ze een gigantische schuld afbetalen. Dit is jaarlijks het verhaal van ongeveer 20.000 Nigeriaanse vrouwen en dit al sinds de jaren ‘90. Wie zijn deze vrouwen? Waarom verlaten ze Nigeria? En wat gebeurt er eenmaal ze in Europa belanden?
Nomaden Lara, Michelle en Ellen reizen naar Nigeria en praten daar met vrouwen die het slachtoffer werden van mensenhandel.
In 2010 gaven de Tunesiërs het startschot voor de Arabische Lente. De overgang naar de democratie werd ingezet. Maar de revolutionaire sfeer van toen heeft intussen opnieuw plaatsgemaakt voor protest. Glijdt Tunesië opnieuw af naar een alleenheerschappij? Nomaden Eugenie D’Hooghe en Robbe Vandegehuchte maken kennis met de aanvoerders van de protesten.
Colombia staat voor een totale energietransitie. Het Zuid-Amerikaanse land wil af van haar kolen- en gasproductie, en trekt resoluut de kaart van de hernieuwbare energiebronnen – in de eerste plaats windenergie. Dat gaat niet zonder slag of stoot.
Op het schiereiland La Guajira plannen investeerders de aanbouw van tientallen windparken die in de komende maanden en jaren operationeel zullen worden. Met haar constante wind lijkt La Guajira hier de uitgelezen plek voor. Maar in het gebied wonen zo'n 400.000 inheemse Wayuu, en zij zijn over het algemeen minder opgetogen met de plannen.