2009-09-21

Explosief boek over één van de heetste politieke hangijzers. De Oosterweelverbinding, het project om de Antwerpse ring te sluiten, was de afgelopen jaren het voorwerp van een zelden geziene controverse. Het plan van de Lange Wapperbrug, een twee kilometer lange mastodont die rakelings langs de stad zou scheren, ontketende een storm van protest. Goed georganiseerde actiegroepen namen de handschoen op tegen het politieke en economische establishment, het antifront werd steeds groter.

Ruim tien jaar na de eerste plannen is de eerste steen nog altijd niet gelegd. Het miljardenproject kwam op losse schroeven te staan, er doken nieuwe alternatieven op die de brug willen vervangen door een tunnel. De Lange Wapper, wat hét project van de eeuw moest worden, begon te wankelen.

Een brug te ver? pluist uit hoe het grootste en duurste bouwwerk ooit in België barsten begon te vertonen. Een verhaal van David tegen Goliath, van een ongeziene explosie van kosten, van bikkelhard lobbywerk en van een politiek pokerspel met een torenhoge inzet.

Jeroen Verelst

Jeroen Verelst (1978) is journalist bij De Morgen. Hij studeerde journalistiek in Antwerpen, werkte eerst bij Het Nieuwsblad en verhuisde in 2005 naar De Morgen. Daar volgt hij het dossier van de Oosterweelverbinding sinds jaren op de voet.
€ 6.000, toegekend op 02/06/2009
ID
FPD/2009/716

BOEK

Titel: Een brug te ver
Subtitel: Hoe de lange wapper aan het wankelen ging
Auteur: Jeroen Verelst
Uitgeverij: Manteau
Publicatie: Paperback - geïllustreerd
Aantal blz: 192
ISBN: 9789022324110
Verschijningsdatum: 15 september 2009
Richtprijs: ca. € 18.9