2001-02-01

Het project 'Singles' onderzoekt de specifieke situatie van de steeds groter wordende groep singels in Vlaanderen. Freelance journaliste Gretel Van den Broek infiltreerde gedurende drie maanden in de wereld van contactadvertenties en activiteiten voor alleenstaanden.

Centrale vraag: in hoeverre zijn deze initiatieven betrouwbaar? Hoeveel singles werden reeds financieel opgelicht, emotioneel gekwetst of seksueel misbruikt omdat ze de belofte van 'nooit meer eenzaam' al te licht geloofden?

'Wie zijn deze 'solo's' en op welke manier geven zij hun leven vorm? Is een leven zonder lief echter ook een leven zonder liefde? Hoe gaan singles om met vriendschap en eenzaamheid? Willen zij nog wel een relatie of liever niet meer? Naargelang het antwoord leidt dit boek ons van een zoektocht naar goede gearrangeerde contacten, via een verkenning van de verenigingen voor alleenstaanden, naar de single die het allemaal anders wil. Willen die nieuwe singles koppig of onvolwassen ontkomen aan de gevestigde relatiepatronen? Of timmeren zij kordaat aan een nieuwe relatiecultuur? Ook voor al wie kritisch nadenkt over de inhoud van relaties van nu, kan dit boek een boeiende impuls zijn.
'Leven zonder lief' is ook een praktische gids. Naast een ontluisterende schets van de schimmige wereld van relatiebureaus vindt u in dit boek ook een schat aan informatie over degelijke organisaties en initiatieven voor de single van vandaag.

Toelichting Gretel Van den Broek
"De Werkbeurs van het Fonds Pascal Decroos heeft dit onderzoek mee mogelijk gemaakt. Interessante ideeën blijven vaak liggen omwille van de 'brood op de plank'-noodzaak en de werkdruk. Het verbaast me telkens weer hoeveel kranten en tijdschriften verdienen aan de singlegroep. Zelfs de kwaliteitskranten hebben een zeer uitgebreide contactrubriek die hen ongetwijfeld veel geld opbrengt. Maar hebben de redacties deze rubrieken ooit op hun betrouwbaarheid getest? Die lacune wilde ik opvullen."

Gretel Van den Broek

Gretel Van den Broek (°1964) is een Belgische journaliste en schrijfster.
€ 1.239,47 (50.000 BEF), toegekend op 26/01/2000
ID
FPD/2000/007
Tags

KRANT

Een voorpublicatie uit het boek 'Leven zonder lief, de liefdes van de singles.' verscheen in het najaar 2000 in De Morgen.

BOEK

Titel: Leven zonder lief
Auteur: BROEK, G. VAN DEN
Uitgever: METS EN SCHILT UITG. EN DISTR.
Formaat: Paperback
Taal: NL
ISBN: 9056173200
Datum van uitgifte: 01/02/2001
Genre: Maatschappij