2001-06-15

Dit is het verhaal van het dorp Hassana in Zuidoost-Turkije, aan de grens met Syrië en Irak. Het was een dorp van boeren en wevers in de schaduw van de berg Djudi. Hassana was een verzamelpunt, het spon de rode draad van twintig eeuwen oosters christendom in Mesopotamië en Assyrië. Het was het laatste christelijke dorp in die afgelegen regio, gekneld tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK. Hassana werd verwoest in 1993.

Dit is het verhaal van de mensen van Hassana. Ze noemen zich Assyriërs en ze geloven dat ze de taal van Christus bewaren: hun moedertaal is verwant met het Aramees dat bij het begin van onze tijdrekening de omgangstaal was in Palestina. Ze zochten asiel in Europa, het christelijke Avondland. Ze kwamen terecht in een Vlaamse provinciestad, in Mechelen. Daar groeit nu een Nieuw Hassana in de schaduw van de Sint-Romboutstoren.

Dit is het verhaal van Melkan Ishak, een jongeman uit Hassana, een vluchteling. Hij is Belg en Mechelaar geworden. Maar zijn wortels liggen elders. Hij heeft me meegenomen naar de Assyrische enclave in Mechelen. Hij heeft de grondstof opgedolven waaruit dit boek is gegroeid. Een zoektocht naar een oude cultuur, naar een kleine christelijke gemeenschap in de diaspora, naar het wel en wee van de mensen van Hassana in Mechelen. Waar ze in het beste geval Turken worden genoemd en waar de onrust van het bangelijke eigen volk onrustwekkend groeit.

Toelichting August Thiry - 'Het Fonds als zilverfonds'
"Toen het project Mechelen aan de Tigris niet meer was dan een onverwoorde hersenschim, heb ik vaak gedacht: wie interesseert zich vandaag de dag nog voor het lot van dat groepje Assyrische christenen in Mechelen? Terwijl er elders toch voortdurend wereldschokkend nieuws wordt gemaakt: Anderlecht dat zijn trainer houdt, onrust onder de Oeigoeren in Sinkiang, de teloorgang van het Nieuw Wereldtijdschrift. Ik noem maar wat. Het verhaal van vluchtelingen uit zo'n dorp in Zuidoost-Turkije - daar zat toch geen mens op te wachten. Het Fonds heeft me diets gemaakt dat geloof bergen verzet. Bergen werk vooral, met veel hulp van Assyrische en Mechelse vrienden. Met de zilverlingen die het Fonds ter beschikking stelde. Fonds Pascal Decroos als zilverfonds? De toegekende beurs hielp, daar niet van, maar ik heb het hier vooral over echte steun. Over gedeelde visie op nieuws in de marge dat bij nader inzien een hele wereld oproept. Ver weg en toch vlakbij. Of noem het journalistieke meerwaarde. Meer moet dat niet zijn. Ik heb echt veel aan het Fonds te danken. Waarvoor dank. In naam van de mensen van Hassana, christelijke asielzoekers uit Turks Koerdistan, uitgezworven buitenlanders, nieuwe Mechelaars.'

August Thiry

August Thiry studeerde Germaanse en Slavische Filologie en is docent aan de Katholieke Hogeschool Mechelen.
Een werkbeurs van 50.000 BEF (1239,47 EUR) toegekend op 26/01/2000
ID
FPD/2000/008

BOEK
Titel: Mechelen aan de Tigris
Ondertitel: Het verhaal van een dorp en een wereld
Auteur: August Thiry
Uitgeverij EPO, Berchem-Antwerpen en CIMIC, Mechelen, 2001
Isbn 90 6445 224 5
Nugi 661
Paperpack 17 x 24 cm
184 pagina's - geïllustreerd
475 bfr / f 26,00 
Verschijnt juni 2001
Distributie in Nederland: Centraal Boekhuis BV Culemborg

3e druk
Eind oktober 2002 verscheen een derde druk van Mechelen aan de Tigris (CIMIC-EPO, 2001). Die derde druk is aangevuld met een extra negende hoofdstuk.
Dat handelt over de reizen van de auteur Thiry & zijn Assyrische tolk Melkan naar ZO Turkije in de zomer van 2001. Ze wilden terug naar Hassana. Naar het verwoeste dorp aan de grens met Irak, waar de meeste Assyrische christenen die nu in Mechelen leven, vandaan komen. Dat ging niet zonder moeite. Tijdens de tweede reis, juli 2001, is Thiry met veel geluk tot in Hassana geraakt. Hij werd er opgepakt door Turkse militairen en naar hun kazerne afgevoerd voor ondervraging. Hij werd opnieuw vrijgelaten na inlevering van zijn fotomateriaal. De Turkse militairen zagen echter één ding over het hoofd: het filmrolletje dat de onverwachte bezoeker kon oversmokkelen. Een aantal foto's van de ruïnes van Hassana, de enige overigens die momenteel beschikbaar zijn, staan nu afgedrukt in de derde druk van Mechelen aan de Tigris.

Nieuwe editie Mechelen aan de Tigris
Bij uitgeverij EPO verscheen begin juni 2007 de vierde editie van Mechelen aan de Tigris van August Thiry. Het boek op basis van de literaire monografie die in 2001 werd gepubliceerd met steun van het Fonds Pascal Decroos, is volledig herwerkt. Het is aangevuld met nieuwe gegevens over de historische achtergrond, de eigenzinnige cultuur en de actuele situatie van de Assyrische christenen in Mechelen en elders. De fotokaternen in het boek zijn eveneens aangepast en uitgebreid. Mechelen aan de Tigris is een CIMIC-EPO coproductie en het eerste boek in de nieuwe CIMIC Reeks.

De Engelse versie van het verhaal van de Mechelse Assyriërs verschijnt in juli 2007 in de verzamelbundel The Harp (SEERI, Kottayam, Volume XX) in Kerala, Indië.

Begin 2007 is bovendien het webmagazine Shlama opgestart. Met daarin meer info over de Assyrische gemeenschap in Mechelen en in de wereldwijde diaspora.

Shlama Magazine (www.shlama.be) is een journalistiek project van August Thiry

in samenwerking met CIMIC-KHM en met de Dienst Diversiteit Mechelen.

Vierde editie Mechelen aan de Tigris
Auteur: August Thiry

Uitgever: EPO
Verschijningsdatum: juni 2007
Vorm: paperback – 238 blz
ISBN: 978 90 6445 451 6