2000-09-05

In zijn boek 'De Bres' beschrijft Knack-journalist Chris De Stoop de teloorgang van de Wase polders op de Antwerpse linkeroever. Dit proces van agrarische naar industriële ontwikkeling gebeurde nergens in Europa met zo'n schokken en aanslagen als hier.

Met de steun van het Fonds Pascal Decroos vestigde De Stoop, zelf een boerenzoon uit de polder, zich ruim een jaar tussen de polderboeren. Van daaruit beschrijft hij de ondergang van de polder, de ondergang van de landbouw en de ondergang van zijn vader. Aan de hand van het verhaal van 'zijn' Wase polders , brengt De Stoop een brede, structurele problematiek in kaart..

Toelichting Chris De Stoop
"Het was mij een waar genoegen om, mede dankzij een bijdrage van het Fonds Pascal Decroos, en dus onrechtstreeks van de Vlaamse overheid, een fresco te kunnen schilderen van wat diezelfde Vlaamse overheid in de polders langs de Schelde heeft aangericht. De steun van het Fonds was voor mij één van de middelen die mij toelieten om mijn intrek in een huis in Doel te nemen en om mij ruim lang over de metamorfose van het Vlaamse platteland te buigen. Ik hoop dat het Fonds er de komende jaren verder in zal slagen een vertrouwensband op te bouwen met die mensen die zich nog gedreven voelen om grote, bijzondere projecten aan te vatten.”

Chris De Stoop

Chris De Stoop (Sint-Gillis-Waas, 1958) is een Vlaams auteur en journalist bij het weekblad Knack.
Een werkbeurs van 500.000 BEF, toegekend op 3/05/2000
ID
FPD/2000/009

BOEK

Titel: De Bres
Auteur: STOOP, C. DE
Type : Paperback
Uitgever : BEZIGE BIJ
Verschijningsdatum : 09/09/2000
ISBN : 902343983X