2000-09-30

De Standaard-journaliste Veerle Beel bundelt in het boek 'Dag vreemde man' verhalen en getuigenissen over leven met een partner met een autismespectrumstoornis. Een baanbrekend onderzoek, want in de hulpverlening is het onderwerp taboe. Partners van autisten worden ervan verdacht zélf schuld te hebben aan de moeilijk leefbare situatie.

Moeders van Kinderen met autisme hebben het lang geleden ook moeten horen: ze waren autoritair, dominant, te koel of te toegeeflijk. Pas sinds een jaar of twintig begrijpen we dat autisme in de hersenen zit. Het is niet de schuld van de moeder. Vrouwen en mannen die een partner met autisme hebben, vinden stilaan ook gehoor. Het heeft lang geduurd: ook zij waren eerst autoritair, dominant en koel. Met mondjesmaat dringt nu het besef door dat normaal begaafde kinderen met autisme er net als anderen van dromen ooit een intieme relatie aan te gaan. Is dat haalbaar? In dit boek doen vrouwen en mannen van partners met autisme hun verhaal.

Toelichting Veerle Beel

"Het Fonds Pascal Decroos gaf mij het nodige, laatste duwtje om mijn boek over partners met autisme rond te krijgen. Collega's hadden me gewaarschuwd: schrijf boeken over dingen die je al kent, maar begin nooit aan een interviewboek. Zo'n boek kost namelijk veel meer tijd, je kunt het niet achter je bureautafel bedenken.
Ik deed het toch, omdat ik vroeger voor de krant al geregeld over autisme had geschreven. Maar nog nooit over normaal begaafde volwassenen met autisme. Ik was nieuwsgierig naar al die verhalen. En dus begon ik eraan, in mijn vrije tijd.
Het Fonds heeft mij de kans gegeven om bij de krant extra vrije dagen in te kopen, die ik broodnodig had om al die gesprekken ook te verwerken en in definitieve boekvorm te gieten. Ik heb het geld dus besteed aan het inkopen van tijd. Het Fonds gaf mij ook de morele ondersteuning om die 'gunst' bij mijn werkgever los te weken: op een krant is het immers altijd druk en komt zo'n vraag om 'vakantie' altijd een beetje ongelegen. Toch kon het in dit geval gemakkelijk, waarvoor dank aan de VUM én aan het Fonds.
Wat mij voorts opvalt is dat het Fonds tot nog toe veel boeken heeft 'gesubsidieerd'. Ligt dat aan de journalisten, die geen aanvragen durven indienen voor 'slechts' een artikel of een reeks? Of komt het doordat de journalistiek in Vlaanderen niet echt openstaat voor werk van langere adem (want er is altijd werk te veel en volk te weinig)? Als het dat laatste is, wat ik een beetje vrees, heeft het Fonds Pascal Decroos nog veel werk aan de winkel."

Veerle Beel

Veerle Beel (°1962) is journaliste bij de krant De Standaard, met een bijzondere belangstelling voor sociale en maatschappelijke thema's.
Een werkbeurs van € 2.478,94, toegekend op 3/05/2000.
ID
FPD/2000/017

BOEK
Titel: Dag vreemde man
Subtitel: Over partners met autisme
Auteur: Veerle BEEL
Type : Paperback
Uitgever : EPO
Verschijningsdatum : 30/09/2000
ISBN : 90-6445-206-7