2007-03-04

Het verhaal van de IvanovsGhislaine is werkloos en woont in een woonkazerne in Rusland. Jean rijdt met de bus door Sint-Petersburg. Hun ouders zijn dood. Af en toe spreken Jean en Ghislain nog eens Limburgs. Want Sint-Petersburg is hun lot maar België hun thuis.

In 1943 raast de oorlog door Europa. De Duitsers deporteren veel Russische krijgsgevangen naar Limburg. Daar werken ze in de mijnen. Het werk is zwaar, hun leven hard. Maar drie Russen kunnen ontsnappen. Ze graven een kuil in het bos en verstoppen zich onder de varens. Ze willen er wachten tot de oorlog voorbij is. Van een boer krijgen ze wat te eten. En Simion Ivanov, een van de drie, wordt verliefd op Anneke, de boerendochter. Na de oorlog blijft Ivanov in Eisden wonen. Het gezinnetje krijgt twee kinderen: Ghislaine en Jean. Maar niemand kent Ivanovs ware plannen. Want Ivanov wil terug. Hij voelt zich nog altijd communist. En als Stalin sterft, neemt hij de boot naar Sint-Petersburg. Ghislaine wil niet mee. Ze verstopt zich en klampt zich vast aan de deurklink. Maar Ivanovs besluit staat vast. Rusland is het paradijs. Hun leven zal er beter zijn dan in Limburg. Helaas draait het anders uit. De Ivanovs komen terecht op een klein, grauw appartement. Van het paradijs blijft niets over. Vandaag is Ghislaine 60, Jean is 58. Ghislaine is werkloos en woont in een woonkazerne. Jean rijdt met de bus door Sint-Petersburg. Hun ouders zijn dood. Af en toe spreken Jean en Ghislain nog eens Limburgs. Want Sint-Petersburg is hun lot maar België hun thuis.

“Gedoemd tot Sint-Petersburg” is een Alaska van Jeroen Franssen in samenwerking met het Fonds Pascal Decroos.

Jeroen Franssens

Met een uitgesproken interesse voor het “halen van verhalen” combineert Jeroen Franssens de schrijvende pers (Knack, Menzo, Weliswaar, Groene Amsterdammer) met radiodocumentaires (Alaska , radio 1). Hij maakte TV-reportages voor Koppen en Ter Zake.
€ 3.350, toegekend op 29/11/2006.
ID
FPD/2006/504
Tags
Links

RADIO 

Radio 1 Alaska, zondag 4 maart 2007 van 18 tot 19 uur - www.radio1.be