Van maart 2002 tot april 2003 hebben zo'n 1000 Chinezen een 50 jaar oude staalfabriek van Hoesch in Dortmund uit elkaar gelast en op transport geplaatst. Bijna elke dag vertrok een vracht naar de binnenhaven, waar hij met een binnenschip naar Antwerpen - wereldhaven voor "special cargo” - vaarde. Daar vertrok het zeetransport richting Zhangjiagang, een havenstad aan de Yang Tse Rivier in de provincie Jiangsu. De aldaar gevestigde staalgroep Jiangsu Shagang Group kocht de fabriek voor een vriendenprijsje. Trends volgde heel het traject.
Met een totaal cargo van 250.000 ton is dit de grootste logistieke operatie die ooit in één fase werd afgewerkt. Trends volgde heel het traject. Redacteur Hans Brockmans en fotograaf Wouter Rawoens brachten een bezoek aan Dortmund, waar ze de Chinese arbeiders bij de afbraak aan het werk zagen. Ze duiden de logistieke en maritieme afwikkeling in Antwerpen. Een reis naar Sjanghai en Jiangsu geeft meer inzicht over de motieven en de achtergrond van de aankoop. En uitsluitsel over het uiteindelijke resultaat van de operatie.
Persprijs Dexia Bank 2004
Deze reportage werd genomineerd voor de 42e Persprijs Dexia Bank 2004 in de categorie 'financiële en economische pers' (Hans Brockman) en in de categorie 'persfoto' (Wouter Rawoens).
Citigroup Prijs voor Journalistiek Talent
Hans Brockmans won met zijn reportages 'De verdwijntruc met een staalfabriek' en 'In het spoor van de namaakmaffia' de 'Citigroup Prijs voor Journalistiek Talent'.
- Deel I: De verdwijntruc met een staalfabriek - Trends 22 juli 2004
- Deel II: De verdwijntruc met een staalfabriek - Trends 5 augustus 2004
- Deel III: De verdwijntruc met een staalfabriek - Trends 19 augustus 2004
- In het spoor van de namaakmaffia - Trends 14 oktober 2004