2019-12-21

BRUSSEL - Nog last minute op zoek naar een cadeau met inhoud? Het voorbije jaar verschenen met steun van het Fonds Pascal Decroos 6 bijzondere, diepgravende boeken van Linda Polman, Brenda Stoter Boscolo, Rudi Rotthier, Corien Van Zweden, Kristien Hemmerechts en Bette Dam. Laat je inspireren!

 

Het vergeten volk: Het verhaal van de Jezidi’s over de laatste genocide.
Uitgeverij De Arbeiderspers

In de zomer van 2014 viel IS de regio Sinjar in Noord-Irak binnen. Niet alleen om het kalifaat uit te breiden, maar ook om de Jezidi’s, een gemeenschap met een eigen religie en een eeuwenoude cultuur, uit te roeien. De mannen werden vermoord; vrouwen en meisjes als slaaf verkocht en jongens in IS-trainingskampen gestopt. Brenda Stoter Boscolo deed onderzoek naar deze laatste genocide. Meer info.

"Grondig en integer, zonder effectbejag."  - NRC Handelsblad

Borsten
Uitgeverij De Bezige Bij

Pas toen Corien van Zweden haar linkerborst verloor aan borstkanker ging ze zich verdiepen in de biologie en betekenis van dit intieme lichaamsdeel. Ze ontdekte dat er geen ander lichaamsdeel is met zo’n veelzijdige levensloop als de vrouwenborst. Meer info.

"‘Borsten’ verdient, welja, een plaats op uw nachtkastje." - HUMO

De Verscheurde Staten van Amerika
Uitgeverij Atlas Contact

Een Republikeinse grensburgemeester die goede relaties met Mexico nastreeft en prompt de verkiezingen verliest. Een begrafenisondernemer die op zijn vierenzeventigste weer aan de slag gaat omdat zijn opvolger het aantal drugsdoden niet kan verwerken… Rudi Rotthier reisde door De Verscheurde Staten van Amerika en vond nuance naast nazinderende woede, verbittering naast verzet, en vooral veel onbegrip. Meer info.

"Rotthier heeft het over Trump, maar beseft dat de huidige president meer symptoom en spiegel van de Verenigde Staten in crisis is, dan de oorzaak."  - Nederlands Dagblad

Op zoek naar de vijand. Het verhaal van een terrorist die een vriend wilde zijn.
Uitgeverij De Bezige Bij

Tijdens een bezoek aan de Nederlandse troepen in Afghanistan in 2006 ontdekte journalist Bette Dam hoe weinig de militairen wisten over hun vijand. Ze verliet het militaire kamp om onderzoek te doen naar de gevreesde talibanleider moellah Omar. Dam beschrijft hoe een land en zijn bevolking met brute kracht werden ontwricht en in een oorlog belandden die onnodig was. Meer info.

"Het resultaat van [haar] zoektocht is een must-read. Niet alleen voor al wie Afghanistan en de Lange Oorlog beter wil begrijpen – de ervaring leert dat die doelgroep te klein is om een boek succesvol te maken – maar ook voor iedereen die wil meemaken hoe werkelijkheid en beeldvorming van elkaar verschillen.” MO*

Niemand wil ze hebben. Europa en zijn vluchtelingen.
Uitgeverij Jurgen Maas

Journaliste Linda Polman beschrijft de ontwikkeling van de strategie in Europa’s vluchtelingenbeleid sinds 1938. Puttend uit eigen onderzoek, ervaringen en gesprekken, neemt ze de lezer mee op een ontdekkingstocht van Evian, naar de na-oorlogse kampen in West-Europa en de ‘veilige enclaves’ voor vluchtelingen op de Balkan in de jaren negentig, naar de tientallen vluchtelingenkampen anno nu in Afrika. Meer info.

"Met 'Niemand wil ze hebben' schreef Linda Polman een boek met uiterst urgente strekking." - Hebban.nl

Het verdriet van Vlaanderen. Op pad met Hein en Toon, tweeling van de collaboratie.
Uitgeverij De Geus

Vlaanderen en Nederland kennen een lange traditie van zwijgen over de schandelijke collaboratie met de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tweelingbroers Hein en Toon Van den Brempt willen die stilte doorbreken. Samen met Kristien Hemmerechts gingen ze op pad én op zoek naar de waarheid achter de taboes, de halve waarheden, de leugens en de mythes. Meer info.

"Die warreling van kleine, menselijke gevoelens en grote, ideologische overtuigingen komt in dit relaas van een zoektocht naar de historische waarheid scherp aan het licht." - De Standaard

 

 

Steun diepgravende journalistiek.

Steun het Fonds Pascal Decroos.