2019-06-11

In de kraamklinieken van Kinshasa zitten honderden moeders en hun pasgeboren kinderen opgesloten. Weken, maanden, soms zelfs jaren. Reden: ze kunnen de rekening van de bevalling niet betalen. De Reportage “Gasthuis Gevangenis” onderzoekt dit fenomeen en gaat op zoek naar de achterliggende oorzaak van deze problematiek.

In de reportage worden slachtoffers maar ook het ziekenhuizen zelf aan het woord gelaten. De rode draad is Grâce, de hoofdredactrice van een lifestyle magazine, die de strijd tegen de opsluiting van moeders en hun pasgeboren kinderen leidt.

“Als je in Congo al niet sterft tijdens de bevalling, dan sluiten ze je op omdat je de rekening niet kan betalen!” beweert Grâce.

Ze organiseert verschillende evenementen om geld in te zamelen om moeders, die opgesloten zitten in kraamklinieken, vrij te kopen.

Gasthuis gevangenis

De meeste moeders zitten opgesloten omdat ze complicaties ondervinden tijdens hun bevalling. In het geval van een keizersnede kan de rekening zo oplopen van 30 naar 300 euro, zo’n drie keer het gemiddelde maandloon in Congo. Dat is voor de meeste Congolese gezinnen onbetaalbaar. De hele praktijk gaat natuurlijk in tegen de rechten van de mens en de Congolese grondwet, maar dat belet geen enkel ziekenhuis om openlijk potentiële wanbetalers vast te houden.  

Bijna elk ziekenhuis in Kinshasa, institutioneel of confessioneel, bezondigt zich aan deze praktijk. Maar in een land met een zwakke en door corruptie aangetaste overheid, zijn deze ziekenhuizen dan ook volledig op zichzelf aangewezen voor hun financiering. Jaarlijks krijgen alle publieke ziekenhuizen in Congo samen minder dan 200.000 euro aan effectieve staatssteun. Door corruptie en wanbeleid is dat een druppel die al lang verdampt is, nog voor ze op de hete plaat gevallen is.

“Gasthuis Gevangenis” geeft een unieke inkijk vanuit verschillende perspectieven in deze absurde en complexe problematiek, die voor vele een onbekend fenomeen is.

 

Het uiterlijk van een Portugese voetbalmakelaar

"Zo zie je maar dat sommige interessante thema’s misschien al maanden of jaren zich vlak onder jouw neus bevinden, zonder dat je het op dit moment weet."

Hoe Carl Theunis dit verhaal op het spoor kwam, kan u lezen in deze bijdrage die hij schreef voor het Fonds. 

Carl Theunis

Carl Theunis heeft masters in de Internationale Politiek (KUL), Radio- en televisiejournalistiek (VUB) en beleidseconomie (KUL).
€ 5.000 toegekend op 06/05/2019.
ID
FPD/2019/1565

TELEVISIE/ONLINE

Gasthuis gevangenis, Vranckx & De Nomaden, Canvas, 15/06/2019.
Nog online te bekijken tot 15/07/2021.

RADIO 

Gasthuis gevangenis, Interne Keuken, Radio 1, 15/06/2019.