2022-03-26

GOMBE - Is return an answer to racism? Youth worker, activist and opinion maker Don Pandzou (34), a Belgian youngster with Congolese roots, finds out. Growing up in Belgium was not an easy experience for Don. Racism and discrimination left emotional scars.

Jarenlang vecht hij vurig tegen uitsluiting in onze samenleving, maar zijn strijd naar gelijkwaardigheid strandt op een bittere vaststelling: 'Ik zal nooit goed genoeg zijn om Belg onder de Belgen te zijn'. Hij gelooft niet langer dat racisme bij ons ooit zal verdwijnen. In het moederland Congo gaat hij op zoek naar antwoorden op de frustraties waartegen hij aanbotst.

Don is geboren in Congo-Brazaville. Als kind kwam hij naar België toen zijn vader politiek asiel kreeg. Nu keert hij terug naar Ndjili, een volkswijk van Kinshasa, waar z’n achtergebleven familie woont. Hij wil er de plaatselijke boksclub ondersteunen die jongeren een andere toekomst biedt dan het harde leven als straatverkoper.

Don beseft dat hij niet zonder slag of stoot aanvaard zal worden op Afrikaanse bodem. Wie uit het Westen terugkeert, moet afrekenen met achterdocht bij de lokale bevolking. Maar in het Congo van vandaag zijn er kansen voor jonge ondernemers. Don zoekt in Gombe, het rijke centrum van Kinshasa, Belgo-Congolezen op die een eigen zaak uit de grond hebben gestampt.

Don ontdekt via ontmoetingen met terugkeerders, een Congolese beleidsmaker en oud-gedienden van de voormalige president of het moederland een baken van hoop kan zijn voor wie zich uitgesloten voelt in de Westerse samenleving.

Job Van Nieuwenhove

Job Van Nieuwenhove is a freelance journalist, editor and documentary maker.

Adriaan De Loore

Adriaan De Loore is een Belgische filmmaker
€ 8.694 allocated on 26/03/2021 en 13/12/2021.
ID
FPD/2021/1815 en FPD/2021/1895
Tags

TELEVISION

Congo Moederland, Vranckx & De Nomaden, 26/03/2022.