2019-04-25

BRUSSEL - Op 1 mei 2019 verschijnt het boek De Verscheurde Staten van Amerika van journalist en reisschrijver Rudi Rotthier, dat gerealiseerd werd met steun van het Fonds. De auteur pende voor ons enkele bedenkingen neer over de totstandkoming ervan. "Dit boek probeerde iets vast te leggen op een moment dat de hoofdfiguur, spartelend en proestend, alles en het tegendeel beweerde, zij het meer het ene en minder het andere."

Ik was goed twee jaar in het land geweest, als nachtredacteur/correspondent voor Knack.be. Donald Trump had de verkiezingen gewonnen en in de stad waar ik tijdens de verkiezingsnacht was, San Francisco, kon men zich wel voor de kop slaan. Hoe was het mogelijk? Wat was er met het land aan de hand dat iemand die vele Amerikanen als een charlatan beschouwden toch verkozen geraakt was?

Dat werd het uitgangspunt voor een grote, mee door het Fonds Pascal Decroos ondersteunde reportagereis doorheen gebied dat in grote meerderheid de nieuwe president had omarmd. 

Wat was daar aan de hand? Waarom was de andere kant, de Democraten, in die gebieden ongeloofwaardig geworden.

Ik reisde uiteindelijk nog eens voor negen maanden rond in een land dat duidelijk verdeeld is in twee helften, de ene helft voor wie Trump de redder in nood is, en de andere waarin hij de baarlijke duivel is. De twee helften verkeren in paniek over elkaar.

Het vinden van figuren met een uitgesproken mening was geen probleem. Het was evenmin lastig om vrij genuanceerde verhalen te krijgen uit elk kamp. De overbruggende figuren daarentegen, zij die elk kamp een kans geven, zijn grotendeels uit het landschap verdwenen.

De reis was ook interessant omdat de verdeeldheid in de VS in spiegeling ook de verdeeldheid in Europa toont, pro brexit tegen anti, antimigratie tegen pro diversifiëring, gele hesjes tegen klimaatactivisten...

Het moeilijkste aan het boek was het neer te schrijven in tijden van Trump, met zijn in vele richtingen schietende tweets en voorstellen, die op elk moment wat voorafging onderuit konden halen. Dit boek probeerde iets vast te leggen op een moment dat de hoofdfiguur, spartelend en proestend, alles en het tegendeel beweerde, zij het meer het ene en minder het andere.

Rudi Rotthier, 25 april 2019. 

Meer info over het boek vindt u hier

 

Journalismfund is hiring

Vacature: projectcoördinator Fonds Pascal Decroos

2024-04-15

BRUSSEL - Fonds Pascal Decroos is één van de vlaggenschepen van de organisatie Journalismfund Europe VZW. Werkbeurzen voor journalistieke projecten worden 4 keer per jaar gedistribueerd in een competitief peer-review proces door een anonieme jury van media professionals. Om onze activiteiten in Vlaanderen verder uit te bouwen zoekt Journalismfund Europe een voltijdse projectcoördinator.