2000-10-11

De onthullende Knack-reportage van freelance journaliste Marleen Teugels belicht mobbing, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag in het Belgisch leger. Ondanks pogingen van de generale staf van de krijgsmacht om een geheim rapport hierover binnenskamers te houden, slaagde Marleen Teugels er na drie maanden intensief speurwerk in hier de hand op te leggen.

 

Toelichting Marleen Teugels

"Waarom wordt er in ons land zo weinig aan onderzoeksjournalistiek gedaan?
Dat is vooral een verhaal van centen, denk ik. Van uitgevers die in de eerste plaats cijfers willen draaien op een kleine, versnipperde markt. Vaste redacteurs staan onder zware tijdsdruk. Moeten supersnel hapklaar nieuws inblikken. En freelancers worden voor hun werk zo pover gehonoreerd dat ze eveneens een continu gevecht leveren met de tijd. Voor diepgaand journalistiek werk hebben uitgevers geen tijd en geen geld veil. Geen wonder dat journalisten er niet altijd in slagen de hand te leggen op duistere dossiers. Geen wonder dat nogal wat vieze zaakjes nooit worden uitgespit. Zolang dit centenverhaal blijft voortduren, is het Fonds Pascal Decroos meer dan welgekomen voor journalisten die toch het moeilijke pad van de onderzoeksjournalistiek willen bewandelen.

Tijdens het onderzoek naar het Balkansyndroom, spraken militairen over pesterijen, ongewenst seksueel gedrag en psychologische terreur in het leger. Alleen, een nieuw onderzoek hiernaar kon weken, maanden duren. Zonder de steun van het Fonds zou dat voor mij niet haalbaar geweest zijn. Zonder de werkbeurs had ik het geheime rapport over de situatie van de vrouwen in het leger misschien nooit in handen gekregen. Met de beurs op zak, moést de speurtocht iets opleveren.”

 

Marleen Teugels

Marleen Teugels (1959) is lector-onderzoekster en freelance journaliste.
Een werkbeurs van €743,68 toegekend op 3/05/2000.
ID
FPD/2000/014

MAGAZINE

Knack van 11 oktober 2000.