2003-10-01

Politieke journalisten die voortdurend met politici optrekken, die a.h.w. op elkaars schoot zitten. Journalisten die in kranten en tijdschriften o.m. de autopagina's volpennen of de toeristische trips voorstellen en door belanghebbenden met allerlei snoepreisjes en andere cadeaus worden gepaaid...  De wildste verhalen doen de ronde.

Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de filmjournalistiek in Vlaanderen? De filmcriticus heeft in de loop der jaren binnen de cultuurredactie plaats moeten ruimen voor de filmjournalist van wie wordt verondersteld verslag uit te brengen over de nieuwste filmproducties. Let op de woordenschat...

In de Vlaamse kranten zijn bijgevolg de jongste jaren de filmpagina's een stille dood gestorven. Bijna onopgemerkt. In de plaats kwamen ofwel paginalange interviews met - bij voorkeur - Hollywoodsterren, omkaderd door een wazige filmconsumptiegids met ultrakorte stukjes, waarin de kwaliteit van een film op de eerste plaats wordt aangegeven met een hoeveelheid sterren. Ofwel blitze filmbijlages waarin een vage, informatieve benadering van de nieuwe films hand in hand gaat met louter commerciële intenties. Uiteraard is er nog amper plaats voor kleinere films, voor nieuws van kleinere filmfestivals (zelfs niet van die in eigen land).

De vaste filmcriticus van dienst, die de filmgeschiedenis kende en met kennis van zaken een mening over de nieuwe film kwijt kon, is opzij gezet voor een journalist die continu inwisselbaar is. Hij/zij leeft bij de gratie van de waan van de dag, gaat er prat op voor zoveel mogelijk verschillende media te werken en pent zich vervolgens te pletter. Een bezoekje aan een filmmuseum of een (kleiner) filmfestival is er al lang niet meer bij... De verloedering van de filmkritiek is anno 2003 een feit.

Met steun van het Fonds Pascal Decroos werkte Freddy Sartor een ophefmakende reeks over "De invloed van de filmbusiness op de filmkritiek in Vlaanderen" uit.

Freddy Sartor

Freddy Sartor is een Belgisch journalist. Freddy Sartor (°1952) studeerde Sociale Communicatie aan de radio en tv-afdeling van het RITS. Na zijn studies tijdlang freelance journalist. Werkt sedert 1991 in vast dienstverband als beroepsjournalist…
75.000 BEF, toegekend op 03/05/2000.
ID
FPD/2000/022

PRINT 

De eerste aflevering verschijnt in het oktobernummer 2003 van Film & Televisie.