Een aanstekelijke reportage aan de vooravond van de toetreding van de grootste nieuwe lidstaat tot de Europese Unie.
De typische Pool, zo hoorde Johan de Boose in Polen zeggen, is katholieker dan Wojtyla, heeft een MacDonald-hamburger achter de kiezen en gelooft werkelijk dat artsen na de uitbreiding van de Europese Unie in dichte drommen uit Brussel en Amsterdam naar Polen zullen afzakken om op goed geluk abortus- en euthanasiepillen uit te delen.
Het aantal misverstanden over Polen blijkt nog altijd zo wijd verbreid dat De Boose besloot om een boek te schrijven dat een en ander recht kon zetten. Na zijn talrijke Polenreizen ondernam hij een nieuwe zwerftocht, een sentimental journey. Hij ging praten met kunstenaars, politici, studenten en 'gewone' mensen, las kranten, verhalen en historische werken, en trok moederziel alleen door de verlaten streken aan weerszijden van de huidige Poolse grens.
Het resultaat is een boek dat geen genoegen neemt met wat zich in Polen aan de oppervlakte lijkt af te spelen, maar dat veel en veel dieper gaat en de vinger op eeuwenoude wonden legt, vol verwondering over het grootste land dat aansluit bij de Europese familie.
Alle dromen van de wereld is een aanstekelijke cultuurhistorische reportage over wat ooit één van de tolerantste landen van Europa was in de beste journalistieke en literaire tradities.
De pers over het werk van Johan de Boose:
'Jammer dat niet meer Vlaams proza de grote inzet van zijn werk heeft' - Jeroen Overstijns
'Een voorbeeld hoe literatuur maatschappelijk een signaal kan geven terwijl de schrijver zich toch radicaal over zichzelf buigt en alleen staat.' - Stefan Hertmans
BOEK
Titel: Alle dromen van de wereld
Subtitel: Een sentimentele reis door Polen
Auteur: Johan de Boose
Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
Uitvoering: paperback
ISBN: 9029074752
Prijs: 17,50 euro
Aantal pagina's 225
Datum publicatie: Het boek werd op 28 april 2004 voorgesteld te Gent.
ARTIKEL
Voorpublicatie in Knack nr. 17 van 21 tot 27 april 2004: De veelkantige lach van Szymborska,