2004-03-01

ROTTERDAM - De Koranroute, weerslag van dertien maanden reizen door de islamitische wereld, is volgens de jury “een uiterst actueel, toegankelijk, bij vlagen ontroerend maar toch vooral verontrustend boek.”

De Bob den Uyl Prijs, in het leven geroepen door de VPRO Gids, bestaat uit een plastiek en een geldbedrag van 2500 euro, en wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van het beste, reeds gepubliceerde, reisverhaal uit het voorgaande kalenderjaar. De prijs is mede bedoeld om het werk van de in 1992 overleden schrijver Bob den Uyl onder de aandacht te brengen, aangezien zijn boeken nauwelijks meer verkrijgbaar zijn en om die reden zijn prachtige oeuvre in de vergetelheid dreigt te raken. Het is daarom goed nieuws dat bij uitgeverij Thomas Rap een geheel nieuw samengestelde, forse bundel met de beste reisverhalen van Bob den Uyl zal verschijnen.

Het juryrapport over De Koranroute van Rudi Rotthier:
"In december 2001, drie maanden na 11 september, ging Rudi Rotthier voor het Vlaamse dagblad De Morgen op pad om de stemming te peilen in diverse islamitische staten in Afrika, het Midden Oosten en Azië. In De koranroute bereist Rudi Rotthier gedurende dertien maanden een lange reeks moslimlanden. Talloze ontmoetingen met uiteenlopende gesprekspartners leiden tot de conclusie dat de islamitische wereld zich in een staat van crisis bevindt. Rotthier schreef een uiterst actueel, toegankelijk, bij vlagen ontroerend maar toch vooral verontrustend boek.
 
De jury is zeer gecharmeerd van de wijze waarop de auteur personen en situaties in de door hem bezochte landen onbevangen tegemoet treedt, namelijk zonder vooropgezet doel, en ontvankelijk is voor alle mogelijke indrukken. Rotthiers stijl is zuiver, onopgesmukt en in al zijn eenvoud zeer doeltreffend.
 
Hij ontmoet extremistische sheiks in Egypte, tot op het bot verveelde rijkeluiszoontjes in Saoedi-Arabië en gefrusteerde feministische studentes in Iran. Haast sluipenderwijs, aan de hand van fijnzinnige maar soms ook schokkende observaties, bekruipt de lezer het onbehaaglijke gevoel dat de huidige spanningen tussen moslims en de westerse wereld onoplosbaar zijn. Nergens ergert Rotthier de lezer door vooringenomenheid, integendeel, gaandeweg krijg je bewondering voor zijn inlevingsvermogen.
 
Toch voelt de lezer hoe de auteur naarmate het boek vordert zijn geduld begint te verliezen. Zijn aanvankelijke sympathie met de onderdrukte Palestijnen maakt tot zijn eigen verbazing langzaam plaats voor begrip voor de Israëlische opstelling. Ergernis, ontroering, verbazing en plezier wisselen elkaar in snel tempo af bij het lezen van De koranroute, dat ondanks de grote omvang geen moment verveelt. Sterker nog, de reis had nog best mogen voortduren. We hadden Rotthier graag doorgestuurd richting Afghanistan, Turkije en Pakistan."
 
Katja de Bruin
Maarten van Bracht
Hans van Dalfsen
Kees Sluys
(redacteuren VPRO Gids)