2010-10-17

DEINZE - Op vrijdag 15 oktober 2010 werd in Deinze de 11de Prijs Filip Decock uitgereikt. De wedstrijdjury kende de Prijs Filip Decock 2010 toe aan Ine ROOX (°Bilzen 1977) voor haar reeks “Afrika van de Hoop”, verschenen in De Standaard vanaf 6 maart 2010.

Naast de hoofdprijs van de Stichting Filip Decock is er ook een aanmoedigingsprijs van de stad Deinze toegekend. De Stichting Filip Decock is op een bijzondere manier actief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. De prijs werd 20 jaar geleden voor het eerst uitgereikt en was toen de enige van dat genre in België. Het hoofddoel van de stichting is het organiseren van een tweejaarlijkse wedstrijd waarbij een vernieuwende journalistieke bijdrage wordt bekroond. De stichting is genoemd naar de te vroeg overleden BRTN-journalist Filip Decock (1954-1988). De Stichting speurt naar geschreven journalistiek die de unieke combinatie maakt tussen pers en ontwikkelingssamenwerking. Laureaten van dit jaar zijnIne ROOX(De Standaard) en An BACCAERT (MO*, Mondiaal Magazine).

De "Prijs Filip Decock" wordt toegekend aan de journalist die door middel van zijn werk een vernieuwende bijdrage levert in de bewustwording over de Derde Wereld. Bij de beoordeling wordt o.a. rekening gehouden met de toegankelijkheid van de bijdrage, het vernieuwend karakter, het appelleren op de betrokkenheid, de originele invalshoek en de keuze van een vernieuwend, verfrissend thema. De inzendingen moeten gepubliceerd zijn, getuigen van een hoog journalistiek niveau en in het Nederlands geschreven zijn.

Leeskring en jury
Binnen de stichting is een leeskring actief die in de voorbije twee jaar een voorselectie maakte van ongeveer 125 artikels die verschenen in een Vlaamse krant of een Vlaams tijdschrift. Uiteindelijk werden 13 artikels weerhouden voor de eindbeoordeling door een jury van deskundigen in de ontwikkelingssamenwerking, beroepsjournalisten en academici. Zij kozen de twee laureaten aan wie de hoofdprijs van € 1.500 en de aanmoedigingsprijs van € 500 werden toegekend. De jury, onder leiding van voorzitter Marc Van Praet was als volgt samengesteld: Annemie Decock (namens de familie), Daniël Buyle (gewezen journalist, griffier Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie), Jacques Eelbode (namens de Stichting), Louis Van Dievel (journalist VRT), Marc Gevaert (auteur, gewezen bestuursdirecteur informatie BRTN), Paul Vossen (raadgever Europese Commissie inzake plattelandsontwikkeling en voedselzekerheid in ontwikkelingslanden), Prof. Daniël Biltereyst, (Gewoon Hoogleraar Mediacultuur, UGent), Prof. Stef Slembrouck (Hoogleraar Taalkunde, coördinator van de Universitaire Ontwikkelingssamenwerking (VOS) met de University of the Western Cape van de Vlaamse Inter-Universitaire Raad (VLIR), Roos Maes (stafmedewerker studiedienst K.A.V.) en Yves Willemot, directeur Unicef België. De jury gaf een bijzondere vermelding aan Jan GOOSSENS, artistiek leider van de K.V.S. die de kerstdagen 2009 in Kinshasa doorbracht. In zijn artikel “Optimistisch snakken naar verandering”, verschenen in De Morgen van 9 januari 2010, reflecteert hij over de nakende 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, maar dan gezien door de bril van jonge Kinois. “We geven Jan Goossens een bijzondere vermelding, niet zozeer voor de geselecteerde journalistieke bijdrage op zich, maar voor wat hij en de K.V.S. doen voor de cultuur en het toneel in Congo”, aldus de jury.

Aanmoedigingsprijs stad Deinze
Voor de aanmoedigingsprijs van de stad Deinze 2010 werd gezocht naar jong talent dat een informatief en meeslepend verhaal weet te schrijven over een weinig bekend ontwikkelingsvraagstuk. Het artikel van An BACCAERT (°Mechelen 1972), verschenen in MO* van juni 2008 met als titel: ‘Stille Genocide in Braziië. Biobrandstof verdringt Guarini-Indianen’, beantwoordt volledig aan deze vereisten. Zij beschrijft, op indringende wijze en met een gezonde dosis kritiek, de invasie van suikerrietplantages in de Mato Grosso do Sul (Brazilië). Dat rietsuiker is immers het basisproduct voor de productie van ethanol. “Brazilië is vastbesloten om het Saudi-Arabië van de biobrandstof te worden”, schrijft An Baccaert, “maar de landhonger van de ethanolbusiness botst met de landrechten van de inheemse Guaranì”. Dat groene energie de ontwikkeling van een inlandse bevolkingsgroep zwaar doorkruist, vond de jury een originele koppeling, een vernieuwend thema dat vooral jongeren zal aanspreken. Niet zo lang geleden zond de VRT een televisiereportage uit met hetzelfde onderwerp. An Baccaert is als tv-producer verbonden aan de buitenlandredactie van de VRT.

Hoofdprijs Filip Decock
De wedstrijdjury kende de Prijs Filip Decock 2010 toe aan Ine ROOX (°Bilzen 1977)voor haar reeks Afrika van de Hoop”, verschenen De Standaard vanaf 6 maart 2010. Gedurende zes weken reisde Roox Door Ghana, Mozambique en Botswana, op zoek naar positievere verhalen uit Afrika. En zij vond die ook in landen die niet zo goed gekend zijn bij het doorsnee lezerspubliek van een Vlaamse krant. Vooral het origineel uitgangspunt, de verrassende invalshoek en de positieve boodschap over het contingent dat teveel het label van ellende en geweld wordt opgekleefd, heeft de jury gecharmeerd. Roox wist door haar aanpak de lezer te vatten in een verhaal van positieve ontwikkeling, een verhaal van hoop en vernieuwingen op kleine schaal die alle aandacht verdienen. “Het is duidelijk dat Ine Roox gepassioneerd is door Afrika en dat ze deze passie kan doorgeven via het woord. Zij is een lenige, journalistieke hinde”, werd gesteld in het juryverslag. Ine Roox is sinds 2003 journalist bij De Standaard waar ze vooral bericht over Afrika en Zuid-Europa.

Marching in the Dark under consideration for the 97th Academy Awards

2024-12-04

Kinshuk Surjan's debut documentary film Marching in the Dark is under consideration in the category Best Documentary Feature for the 97th Academy Awards next year.