AKNALICH - Jezidi’s zeggen dat hun godsdienst zeer oud is, dat hun historische kennis in de loop der tijden in vergetelheid is geraakt en dat hun bronnen verloren zijn gegaan. Dit project wil een licht laten schijnen op de melodieën van een samenleving die heel sterke assimilatie en genocide onderging en ten dele werd vernietigd. Wij gingen de huizen binnen waar dit licht nog brandt. We hebben gepraat met mensen die blind zijn en de wereld zien met de ogen van hun hart.
Er leven nog slechts tussen de 700 000 en 800 000 Jezidi’s in de wereld. We hebben onderzoek gedaan naar de melodieën die de Jezidi-gemeenschap, diep geïsoleerd door bloedbaden en onderdrukking, thuis voor hun kinderen zingen. We hebben gezinnen geïnterviewd die we konden bereiken in Armenië, Irak, Syrië en mensen van de diaspora op vele andere plaatsen in Europa (online, persoonlijk of via journalisten in de omgeving).
Jezidi's zijn tot op de dag van vandaag tientallen malen slachtoffer geweest van genocides, vooral in de periode van het Ottomaanse rijk. Het meest recente bloedbad, in augustus 2014, was het 73ste. Toen viel ISIS (Islamitische Staat) Sinjar binnen, de grootste Jezidi stad ter wereld, gelegen in het noorden van Irak. Tien jaar na deze aanval worden naar verluidt nog steeds duizenden mensen, hoofdzakelijk vrouwen en kinderen, gevangengehouden door ISIS. Het totaal aantal geredde vrouwen en kinderen tot op vandaag bedraagt bijna 4.000, waaronder bijna 1.200 kinderen. De documentatie en classificatie van deze laatste genocide is echter nog niet gebeurd. Daarom is het niet mogelijk precieze cijfers te geven.
Het Europees Parlement, de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben erkend dat de massamoord op Jezidi's door Islamitische Staat, een terroristische organisatie, een genocide was.
ONLINE
- Melodieën van verloren kinderen op zoek naar de wiegeliedjes van Kordische Jezidi, Medialatitudes.be, 10/04/2024